
Brown Act Legal Opinion

TO: Cuty of Trinidad

From: City Attoney

Question raised: can the City have government to government meetings with other legal entities
such as the Rancheria The short answer is that there is no short answer as it depends on the
frequency and nature of the meeting.

First let me summarize the Legislative purpose of the Brown Act and its application to serial
meetings. 

The Ralph M. Brown Act is California's “sunshine” law for local government. It is found in the
California Government
Code beginning at Section 54950. In a nutshell, it requires local government business to be
conducted at open and publicmeetings, except in certain limited situations. The Brown Act is
based upon state policy that the people must be informed so they can keep control over their
government.

A. Application of the Brown Act to “Legislative Bodies”

The requirements of the Brown Act apply to “legislative bodies” of local governmental agencies.
The term “legislative body” is defined to include the governing body of a local agency (e.g., the
city council) and any commission, committee, board or other body of the local agency, whether
permanent or temporary, decision-making or advisory, that is created by formal action of a
legislative body (Section 54952). Standing committees of a legislative body, which consist solely
of less than a quorum of the body, are subject to the requirements of the Act. Some common
examples include the finance, personnel, or similar policy subcommittees of the city council or
other city legislative body that have either some “continuing subject matter jurisdiction” or a
meeting schedule fixed by formal action of the legislative body. Standing committees exist to
make routine and regular  recommendations on a specific subject matter, they survive
resolution of any one issue or matter, and are a regular part of the governmental structure.
The Brown Act does not apply to ad hoc committees consisting solely of less than a quorum of
the legislative body, provided they are composed solely of members of the legislative body and
provided that these ad hoc committees do not have some “continuing subject matter jurisdiction,”
and do not have a meeting schedule fixed by formal action of a legislative body. Thus, ad hoc
committees would generally serve only a limited or single purpose, they are not perpetual
and they are dissolved when their specific task is completed. Standing committees may, but are
not required to, have regular meeting schedules. Even if such a committee does not have
a regular meeting schedule, its agendas should be posted at least 72 hours in advance of the
meeting (Section 54954.2). If this is done, the meeting is considered to be a regular meeting for
all purposes. If not, the meeting must be treated as a special meeting, and all of the limitations
and requirements for special meetings apply. The governing boards of private entities are subject



to the Brown Act if either of the following applies: (i) the private entity is created by an elected
legislative body to exercise lawfully delegated authority of the public agency, or (ii) the private
entity receives funds from the local agency and the private entity's governing body includes a
member of the legislative body who was appointed by the legislative body (Section 54952).
The Brown Act also applies to persons who are elected to serve as members of a legislative body
of a local agency who have not yet assumed the duties of office (Section 54952.1). Under this
provision, the Brown Act is applicable to newly elected, but not-yet-sworn-in council members.
B. Meetings The central provision of the Brown Act requires that all “meetings” of a legislative
body be open and public. The Brown Act definition of the term “meeting” (Section 54952.2) is a
very broad definition that encompasses almost every gathering of a majority of Council members
and includes: “Any congregation of a majority of members of a legislative body at the same time
and place to hear, discuss, or deliberate upon any item that is within the subject matter
jurisdiction of the legislative body or the local agency to which it pertains.” In plain English, this
means that a meeting is any gathering of a majority of members to hear or discuss any item of
citybusiness or potential city business.

There are six specific types of gatherings that are not subject to the Brown Act. We refer to
the exceptions as: (1) theindividual contact exception; (2) the seminar and conference
exception; (3) the community meeting exception; (4) the other legislative body exception;
(5) the social or ceremonial occasion exception; and (6) the standing committee exception.
Unless a gathering of a majority of members falls within one of the exceptions discussed below,
if a majority of membersare in the same room and merely listen to a discussion of city business,
then they will be participating in a Brown Act meeting that requires notice, an agenda, and a
period for public comment.

1. The individual contact exception

Conversations, whether in person, by telephone or other means, between a member of a
legislative body and any other person do not constitute a meeting (Section 54952.2(c)(1)).
However, such contacts may constitute a “serial meeting” in violation of the Brown Act if the
individual also makes a series of individual contacts with other members of the legislative
body serving as an intermediary among them. An explanation of what constitutes a “serial
meeting” follows below.

2. The seminar and conference exception The attendance by a majority of members at a
seminar or conference or similar educational gathering is also generally
exempt from Brown Act requirements (Section 54952.2 (c)(2)). This exception, for example,
would apply to attendance at a California League of Cities seminar. However, in order to qualify
under this exception, the seminar or conference must be open to the public and be limited to
issues of general interest to the public or to cities. Finally, this exception will not apply
to a conference or seminar if a majority of members discuss among themselves items of specific
business relating to their own city, except as part of the program.

3.. The community meeting exception



The community meeting exception allows members to attend neighborhood meetings, town hall
forums, chamber ofcommerce lunches or other community meetings sponsored by an
organization other than the city at which issues of local
interest are discussed (Section 54952.2(c)(3)). However, members must observe several rules
that limit this exception.First, in order to fall within this exception, the community meeting must
be “open and publicized.” Therefore, for example,attendance by a majority of a body at a
homeowners association meeting that is limited to the residents of a particulardevelopment and
only publicized among members of that development would not qualify for this exemption. Also,
as with the other exceptions, a majority of members cannot discuss among themselves items of
city business, except as part of the program.
 
4. The other legislative body exception
This exception allows a majority of members of any legislative body to attend meetings of other
legislative bodies of the city or of another jurisdiction (such as the county or another city)
without treating such attendance as a meeting of the body (Section 54952.2(c)(4)). Of course, as
with other meeting exceptions, the members are prohibited from discussing city business among
themselves except as part of the scheduled meeting.

5. The social or ceremonial occasion exception
As has always been the case, Brown Act requirements do not apply to attendance by a majority
of members at a purely  social or ceremonial occasion provided that a majority of members do
not discuss among themselves matters of public business (Section 54942.2(c)(5)).
6. The standing committee exception
This exception allows members of a legislative body, who are not members of a standing
committee of that body, to attendan open and noticed meeting of the standing committee
without making the gathering a meeting of the full legislative
body itself. The exception is only applicable if the attendance of the members of the legislative
body who are not standingcommittee members would create a gathering of a majority of the
legislative body; if not, then there is no "meeting." If their attendance does establish a quorum of
the parent legislative body, the members of the legislative body who are not members of the
standing committee may only attend as “observers” (Section 54952.2(c)(6)). This means that
members of the legislative body who are not members of the standing committee should not
speak at the meeting, sit in their usual seat on the dias or otherwise participate in the standing
committee's meeting. 

With a very few exceptions, all meetings of a legislative body must occur within the boundaries
of the local governmental agency (Section 54954). Exceptions to this rule which allow the City
Council to meet outside the City include meeting outside the jurisdiction to comply with a court
order or attend a judicial proceeding, to inspect real or personal property, to attend a meeting
with another legislative body in that other body's jurisdiction, to meet with a state or federal
representative to discuss issues affecting the local agency over which the other officials have
jurisdiction, to meet in a facility outside of, but owned by, the local agency, or to visit the office
of the local agency's legal counsel for an authorized closed session. These are meetings and in
all other respects must comply with agenda and notice requirements. “Teleconferencing” may be
used as a method for conducting meetings whereby members of the body may be counted



towards a quorum and participate fully in the meeting from remote locations (Section 54953(b)).
The following requirements apply: the remote locations may be connected to the main meeting
location by telephone, video or both; the notice and agenda of the meeting must identify the
remote locations; the remote locations must be posted and accessible to the public; all votes
must be by roll call; and the meeting must in all respects comply with the Act, including
participation by members of the public present in remote locations. A quorum of the legislative
body must participate from locations within the jurisdiction, but other members may participate
from outside the jurisdiction. No person can compel the legislative body to allow remote
participation. The teleconferencing rules only apply to members of the legislative body;
they do not apply to staff members, attorneys or consultants who can participate remotely
without following the posting and public access requirements.
All actions taken by the legislative body in open session and the vote of each member thereon
must be disclosed to the public at the time the action is taken. (Section 54953(c)(2)).

C.Serial Meetings 

In addition to regulating all gatherings of a majority of members of a legislative body, the
Brown Act also addresses some contacts between individual members of legislative bodies. On
the one hand, the Brown Act specifically states that nothing
in the Act is intended to impose Brown Act requirements on individual contacts or
conversations between a member of a legislative body and any other person (Section
54952.2(c)(1)). However, the Brown Act also prohibits a series of such individual contacts if
they result in a “serial meeting” (Section 54952.2(b)).Section 54952.2(b)(1) prohibits a majority
of members of a legislative body outside of a lawful meeting from directly or indirectly using a
series of meetings to discuss, deliberate or take action on any item of business within the subject
matter
jurisdiction of the body. Paragraph (b)(2) expressly provides that substantive briefings of
members of a legislative body by staff are permissible, as long as staff does not communicate
the comments or positions of members to any other members.
A serial meeting is a series of meetings or communications between individuals in which ideas
are exchanged among a majority of a legislative body (i.e., three council members) through
either one or more persons acting as intermediaries or through use of a technological device
(such as a telephone answering machine, or e-mail or voice mail), even though a majority of
members never gather in a room at the same time. Serial meetings commonly occur in one of
two ways; either
a staff member, a member of the body, or some other person individually contacts a majority of
members of a body and shares ideas among the majority (“I’ve talked to Councilmembers A and
B and they will vote ‘yes.’ Will you?”) or, without  the involvement of a third person, member
A calls member B, who then calls member C, and so on, until a majority of the body has reached
a collective concurrence on a matter. We recommend the following guidelines be followed to
avoid inadvertent violation of the serial meeting rule. These rules of conduct apply only when a
majority of a legislative body is involved in a series of contacts or communications. The types of
contacts considered include contacts with local agency staff members, constituents, developers,
lobbyists and  other members of the legislative body.



1. Contacts with staff
Staff can inadvertently become a conduit among a majority of a legislative body in the course of
providing briefings on items of local agency business. To avoid an illegal serial meeting through
a staff briefing: a. Individual briefings of a majority of members of a legislative body should be
“unidirectional,” in that informationshould flow from staff to the member and the member's
participation should be limited to asking questions and acquiring information. Otherwise,
multiple members could separately give staff direction thereby causing staff to shape or modify
its ultimate recommendations in order to reconcile the views of the various members, resulting
in an action outside a meeting. b. Members should not ask staff to describe the views of other
members of the body, and staff should not volunteerthose views if known.
c. Staff may present its viewpoint to the member, but should not ask for the member's views and
the membershould avoid providing his or her views unless it is absolutely clear that the staff
member is not discussing the matter witha quorum of the legislative body.
2. Contacts with constituents, developers and lobbyists
As with staff, a constituent or lobbyist can also inadvertently become an intermediary who
causes an illegal serial meeting. Constituents' unfamiliarity with the requirements of the Act
aggravate this potential problem because they may expect a member of a legislative body to be
willing to commit to a position in a private conversation in advance of a meeting. To avoid
serial meetings via constituent conversations: a. First, state the ground rules “up front.” Ask if
the constituent has or intends to talk with other members of the body about the same subject; if
so, make it clear that the constituent should not disclose the views of other members during the
conversation.
b. Explain to the constituent that you will not make a final decision on a matter prior to the
meeting. For example:“State law prevents me from giving you a commitment outside a meeting.
I will listen to what you have to say and give it consideration as I make up my mind.”
c. Do more listening and asking questions than expressing opinions.
d. If you disclose your thoughts about a matter, counsel the constituent not to share them with
other members of the legislative body.
3. Contacts with fellow members of the same legislative body
Direct contacts concerning local agency business with fellow members of the same legislative
body, whether through face-to-face or telephonic conversations, notes or letters, electronic mail
or staff members, are the most obvious means
by which an illegal serial meeting can occur. This is not to say that a member of a legislative
body is precluded from discussing items of agency business with another member of the body
outside of a meeting; as long as the communication does not involve a quorum of the body, no
“meeting” has occurred. There is, however, always the risk that one participant
in the communication will disclose the views of the other participant to a third or fourth
member, creating an illegalserial meeting. Therefore, we recommend you avoid discussing local
agency business with a quorum of the body or communicating the views of other members
outside a meeting.
These suggested rules of conduct may seem unduly restrictive and impractical, and may make
acquisition of important information more difficult or time-consuming. Nevertheless, following
them will help assure that your conduct comports with the Brown Act's goal of achieving open
government. If you have questions about compliance with the Act in any given
situation, please ask for advice.



Opinion

Certainly meetings ith staff should be able to be kept outside of the Brown Act if the guidelines
set forth above are followed.

I think that repeated or regularly scheduled meetings with council members are going to run into
problems. Much will depend on what happens the meetings and how the information shared is
paassed along or utilized. 


